Veelgestelde vragen
De warmtescan actie: wat, waarom, wanneer en hoe?
Wat is een warmtescan?
Een warmtescan (thermogram) is een infrarood-foto die direct laat zien waar warmteverliezen aan de buitenzijde van uw gebouw. Meer informatie en de techniek achter thermografie is te lezen op de pagina thermografie.
Wat is het doel van een warmtescan?
Het doel van een warmtescan is het inzichtelijk maken van warmteverliezen van uw woning, dit kunnen onder andere de warmteverliezen van de kozijnen, gevel en dak zijn. Een warmtescan is eigenlijk niets meer dan een foto van een van de gevels van uw gebouw, die door middel van een infraroodcamera het temperatuurverloop van het buiten oppervlakte meet. De foto wordt in verschillende kleuren weergegeven. Goed geïsoleerde gevels leveren vrij “saaie” foto’s op terwijl matig en slecht geïsoleerde gevels vaak een kleurrijke foto opleveren.
Wat heeft u aan een warmtescan?
Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, gevels en daken. U kunt geld besparen door te isoleren. U verhoogt uw wooncomfort en gaat warmteverlies tegen. Waar u warmte verliest en welke bespaarmogelijkheden er voor u zijn, komt uit deze gratis warmtescan naar voren. Wellicht raakt u hierdoor geïnteresseerd om uw woning te verduurzamen.
Wat wordt er precies gescand?
De voorkant van uw woning wordt gescand vanaf de openbare weg. U hoeft niets te doen! De warmtescan is en blijft een momentopname en geeft een helder beeld in de mate hoe goed uw gevel is geïsoleerd is.
Wanneer worden de warmtescans gemaakt?
Tijdens een koude winternacht, maken professionele thermografen van Warmtescan foto’s. De foto wordt aan de buitenkant van de voorgevel gemaakt met een infraroodcamera.
Wanneer precies de warmtescan gemaakt wordt is geheel afhankelijk van de weersomstandigheden en onze looproute. Met zonlicht, regen, sneeuw, veel wind, of een klein temperatuurverschil worden er geen warmtescans gemaakt.
Om goede scans te maken voeren wij dit meestal ’s-avonds, ’s-nachts en vroeg in de ochtend uit. Zo kunnen we geen warmtescans maken als de zon schijnt, deze heeft grote invloed op een warmtescan. Als de zon (kort) schijnt op het gebouw, wordt de warmtescan een minder goed instrument om de warmteverliezen van de woning te observeren.
Waarom worden warmtescans meestal ’s-avonds, ’s-nachts of vroeg in de ochtend gemaakt?
Dit komt door de zon. De zon is eigenlijk een hete bol van gas met aan de oppervlakte een temperatuur van maar liefst 5500 graden Celsius. Deze zonnestraling zorgt er voor dat er bij een heldere hemel of een licht wolkendek de oppervlakte van een gebouw snel opwarmt, waardoor de warmtescan geen goede weergave geeft van de warmteverliezen.
Hoe worden de warmtescans gemaakt?
Dit gebeurt vanaf de openbare weg, dus u heeft er geen last van. De thermografen van Warmtescan dragen warmte kleding en kunnen u informatie geven wat ze doen. Indien ze uw woning niet kunnen scannen vanaf de openbare weg, door beplanting / bebouwingen, of indien uw huisnummer niet zichtbaar is, dan wordt uw woning overgeslagen.
Door wie worden de warmtescans gemaakt?
De medewerkers van Warmtescan zijn herkenbaar, door de warmtebeeldcamera en hebben vaak een brief van de gemeente bij zich. De scans worden meestal ‘s-avonds en ‘s-nachts gemaakt. Medewerkers van Warmtescan zullen zich nooit legitimeren aan bewoners, dit mogen ze alleen doen bij de politie. Bij vragen kunt u de medewerkers altijd aanspreken. Aangezien we in nacht werken graag dit zachtjes te doen, we willen andere mensen niet wakker maken. Als u dut eng vind of u vertrouwt het niet, neem dan altijd contact op met het landelijke politienummer: 0900-8844
Wat gebeurt er nadat de scan is gemaakt? Moet ik dan iets doen?
U hoeft niets te doen, u krijgt een bericht zodra de scan beschikbaar is. Mocht u hulp nodig hebben bij de uitleg ervan kunt u kijken in uw account. Daar staat meer informatie.
Hoe krijg ik de warmtescan?
De warmtescan van uw woning inclusief energie tips en adviezen kunt u raadplegen door in te loggen op de website https://warmtescan.nl. U logt in met u postcode, huisnummer en u heeft een unieke inlogcode ontvangen, waarmee u de warmtescan online kunt bekijken.
Ik ben de unieke inlogcode kwijt?
Deze code is echt uniek en speciaal voor u als bewoner gemaakt. Wij kunnen deze code niet meer achterhalen vanwege ons beveiligingsbeleid. Wel kan de opdrachtgever een nieuwe code genereren. Met deze nieuwe unieke inlogcode kunt u alsnog de warmtescan online bekijken.
Kost het mij geld?
Dit is afhankelijk van de situatie. In veel gevallen krijgen we de opdracht vanuit de gemeente, woningcorporatie of aannemer en dan zijn de kosten betaald van deze warmtescan. Wij doen ook op aanvraag warmtescans en dan wordt u gevraagd om deel te nemen en is van te voren de prijs van de warmtescan bekend en heeft u hiervoor aangemeld en worden u gegevens uit het systeem gehaald.
Ik wil geen scan, hoe maak ik dat kenbaar?
U krijgt een brief van onze opdrachtgever met een unieke code. U kunt met de code in de brief inloggen op de homepage van warmtescan.nl en u afmelden, zolang de afmeld termijn open staat. Indien u uw adres afmeldt, dan wordt de warmtescan niet gemaakt.
Ik heb geen brief ontvangen, wat moet ik doen?
Als u geen brief heeft ontvangen, wordt u woning niet meegenomen in deze warmtescan actie. Soms hebben we speciale acties voor bepaalde wijken. Deze worden aangekondigd op de website van de gemeente. Hierdoor bieden bewoners die OF meer informatie en persoonlijke uitleg willen hebben OF niet geselecteerd zijn voor deze actie, een kans om alsnog een warmtescan te laten maken van de woning.
Deze warmtescan is beperkt houdbaar!
De gemaakt warmtescans zijn maximaal 12 maanden online beschikbaar voor u, tenzij anders vermeld in de brief of in de online omgeving. Het is dus raadzaam om de warmtebeelden zelf op te slaan op uw computer. Na deze datum worden de warmtebeelden online volledig automatisch geanonimiseerd en de database geschoond.
Privacy
Komen er mensen ongevraagd mijn voortuin in of betreden ze op een andere manier mijn terrein?
De thermografen van Warmtescan zullen dit niet doen, zij maken de scans vanaf de openbare weg en zullen uw terrein niet betreden.
Ik wil niet dat er mensen door mijn muren of glas kijken
Gelukkig werken we niet met Röntgen apparatuur, dit is veel te gevaarlijk. Infrarood is niet schadelijk. De infrarood foto wordt aan de buitenkant van de voorgevel gemaakt met een infraroodcamera. Deze camera ziet alleen de temperatuur van een oppervlakte en kan NIET door muren of glas kijken.
Liever geen warmtescan?
U kunt met de code in deze brief inloggen op de website van http://warmtescan.nl en u afmelden van de gratis warmtescan. Indien u uw adres afmeldt, dan wordt de warmtescan niet gemaakt. Het kan zijn dat de warmtescan al gemaakt is en dan kunt u door in te loggen de koppeling van uw adres met de warmtescan verwijderen.
Ik wil de warmtescan wel bekijken, maar wil niet dat mijn adresgegevens ergens worden opgeslagen. Kan dat?
Ja. U kunt, nadat de scanactie is geweest, zelf online uw adresgegevens ontkoppelen aan de warmtescan met uw unieke code.
Wat gebeurt er met mijn naam- en adresgegevens?
Uw naam is bij ons niet beschikbaar en uw adresgegevens worden binnen een tijdsbestek van 12 maanden automatisch losgekoppeld van de warmtescans. De precieze datum kunt u nalezen, nadat u bent ingelogd. Tot die tijd zijn ze op het digitale platform inzichtelijk voor u en onze opdrachtgever.
Hoe is mijn privacy gewaarborgd?
Uw adresgegevens gecombineerd met uw warmtescan worden niet buiten het project verspreid. Verdere persoonsgegevens zijn bij ons niet bekend. U kunt te allen tijde uw adresgegevens van de scans ontkoppelen (anonimiseren). Dit gebeurt tevens automatisch voor alle warmtescans binnen een bepaalde van te voren opgegeven termijn.
Kunnen andere mensen nu ook de warmtescan van mijn woning bekijken?
De bewoners van de huizen waarvan een scan is gemaakt, krijgen alleen de scan van hun eigen woning te zien. Ondanks de inzet van de medewerkers van Warmtescan is het soms echter onvermijdelijk dat een deel van uw woning op een warmtebeeld van uw buren verschijnt. Wij proberen dit zoveel mogelijk te vermijden.