Veelgestelde vragen

De warmtescan actie: wat, waarom, wanneer en hoe?

Een warmtescan (thermogram) is een infrarood-foto die direct laat zien waar warmteverlies plaatsvindt in uw gevel. Meer informatie en de techniek achter thermografie is te lezen op de pagina thermografie.

Het doel van een gevelscan is het inzichtelijk maken van warmteverliezen in de gevel. Een warmtescan is eigenlijk niets meer dan een foto van een van de gevels van jouw huis die door middel van een infraroodcamera het temperatuurverloop van de gevel meet. De foto wordt in verschillende kleuren weergegeven. Goed geïsoleerde gevels leveren “saaie” foto’s op terwijl matig en slecht geïsoleerde gevels vaak een kleurrijke foto opleveren.

Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, gevels en daken. U kunt geld besparen door te isoleren. U verhoogt uw wooncomfort en gaat warmteverlies tegen. Waar u warmte verliest en welke bespaarmogelijkheden er voor u zijn, komt uit deze gratis warmtescan naar voren. Wellicht raakt u hierdoor geïnteresseerd om uw woning te verduurzamen.

De gevel van uw huis wordt gescand vanaf de openbare weg.

Om goede scans te maken voeren zij dit meestal ’s-avonds, ’s-nachts en vroeg in de ochtend uit. Echter spelen weeromstandigheden een belangrijke rol.

U hoeft niets te doen! De warmtescan is en blijft een momentopname en geeft een helder beeld in de mate hoe goed uw gevel is geïsoleerd is.

Dit gebeurt vanaf de openbare weg, dus u heeft er geen last van. De thermografen van Warmtescan dragen reflecterende kleding en kunnen u informatie geven wat ze doen. Indien ze uw woning niet kunnen scannen vanaf de openbare weg of indien uw huisnummer niet zichtbaar is, dan wordt uw woning overgeslagen.

Tijdens een koude winternacht, maken professionele thermografen van Warmtescan foto’s. De foto wordt aan de buitenkant van de voorgevel gemaakt met een infraroodcamera
Wanneer de warmtescan gemaakt wordt is geheel afhankelijk van de weersomstandigheden. Met zonlicht, regen, sneeuw of een klein temperatuurverschil worden er geen warmtescans gemaakt.

De medewerkers van Warmtescan zijn duidelijk herkenbaar, door de warmtebeeldcamera, fluorescerende oranje jassen of hesjes en hebben vaak een brief van de gemeente bij zich. De scans worden meestal ‘s-avonds en ‘s-nachts gemaakt.

U hoeft niets te doen, u krijgt een bericht zodra de scan beschikbaar is. Mocht u hulp nodig hebben bij de uitleg ervan kunt u kijken in uw account. Daar staat meer informatie.

De warmtescan van uw woning inclusief energie tips en adviezen kunt u raadplegen door in te loggen op de website https://warmtescan.nl. U logt in met u postcode, huisnummer en u heeft een unieke inlogcode ontvangen, waarmee u de warmtescan online kunt bekijken.

Deze code is echt uniek en speciaal voor u als bewoner gemaakt. Wij kunnen deze code niet meer achterhalen vanwege ons beveiligingsbeleid. Wel kan de opdrachtgever een nieuwe code genereren. Met deze nieuwe unieke inlogcode kunt u alsnog de warmtescan online bekijken.

Nee, u krijgt de warmtescan gratis!

U krijgt een brief van onze opdrachtgever met een unieke code. U kunt met de code in de brief inloggen op de website www.wetenismeten.nl en u tot en met zaterdag 21 februari afmelden als u in Apeldoorn woont. Voor Vianen is de exacte planning een dezer dagen bekend. Indien u uw adres afmeldt, dan wordt de warmtescan niet gemaakt.

Als u geen brief heeft ontvangen, wordt u woning niet meegenomen in deze warmtescan actie. Soms hebben we speciale acties voor bepaalde wijken. Deze worden aangekondigd op de website van de gemeente. Hierdoor bieden bewoners die OF meer informatie en persoonlijke uitleg willen hebben OF niet geselecteerd zijn voor deze actie, een kans om alsnog een warmtescan te laten maken van de woning.

De gemaakt warmtescans zijn maximaal 12 maanden online beschikbaar voor u, tenzij anders vermeld in de brief of in de online omgeving. Het is dus raadzaam om de warmtebeelden zelf op te slaan op uw computer. Na deze datum worden de warmtebeelden online volledig automatisch geanonimiseerd en de database geschoond.

Privacy

De thermografen van Warmtescan zullen dit niet doen, zij maken de scans vanaf de openbare weg en zullen uw terrein niet betreden.

Gelukkig werken we niet met Röntgen apparatuur, dit is veel te gevaarlijk. Infrarood is niet schadelijk. De infrarood foto wordt aan de buitenkant van de voorgevel gemaakt met een infraroodcamera. Deze camera ziet alleen de temperatuur van een oppervlakte en kan NIET door muren of glas kijken.

U kunt met de code in deze brief inloggen op de website van http://warmtescan.nl en u afmelden van de gratis warmtescan. Indien u uw adres afmeldt, dan wordt de warmtescan niet gemaakt. Het kan zijn dat de warmtescan al gemaakt is en dan kunt u door in te loggen de koppeling van uw adres met de warmtescan verwijderen.

Ja. U kunt, nadat de scanactie is geweest, zelf online uw adresgegevens ontkoppelen aan de warmtescan met uw unieke code.

Uw naam is bij ons niet beschikbaar en uw adresgegevens worden binnen een tijdsbestek van 12 maanden automatisch losgekoppeld van de warmtescans. De precieze datum kunt u nalezen, nadat u bent ingelogd. Tot die tijd zijn ze op het digitale platform inzichtelijk voor u en onze opdrachtgever.

Uw adresgegevens gecombineerd met uw warmtescan worden niet buiten het project verspreid. Verdere persoonsgegevens zijn bij ons niet bekend. U kunt te allen tijde uw adresgegevens van de scans ontkoppelen (anonimiseren). Dit gebeurt tevens automatisch voor alle scans binnen 12 maanden.

De bewoners van de huizen waarvan een scan is gemaakt, krijgen alleen de scan van hun eigen woning te zien. Ondanks de inzet van de medewerkers van Warmtescan is het soms echter onvermijdelijk dat een deel van uw woning op een warmtebeeld van uw buren verschijnt. Wij proberen dit zoveel mogelijk te vermijden.

We hopen dat de mensen die geen behoefte hebben aan de warmtescan dit doen vóórdat de scan is gemaakt. We kunnen dan misschien nóg een wijk blij maken en daar de actie uitrollen. Uiteraard ontvangen de woningeigenaren dan een aankondigingsbrief.